Dealer interview Leon te Kempel Winterswijk

Geplaatst op
16
January
2024
om
9:34
uur

Bron: Nieuwsfiets.nu

WINTERSWIJK – Leon te Kempel is een jonge en ambitieuze ondernemer, die de fietsretail een warm hart toedraagt. In zijn gelijknamige tweewielerwinkel verkoopt hij een mix van gerenommeerde merken met daarnaast het snelgroeiende e-bikemerk Vyber. Een assortimentskeuze waar hij geen spijt van heeft.

Leon te Kempel heeft in 1998 bij de buurman een weekendbaantje aanvaard en is zo feitelijk de fietsenbranche ingerold. Die beviel hem wel en toen in 2003 een medewerker vertrok kwam voor hem een fulltimebaan in zicht. Toen de eigenaar Raymond Westerbrink, enkele jaren later, te kennen gaf ermee te willen stoppen heeft Te Kempel de winkel in 2012 op 27-jarige leeftijd overgenomen. Die overname is in zo’n goede harmonie verlopen, dat de voormalige eigenaar op piekmomenten nog regelmatig bij hem komt werken om bij te springen. “Dat is fantastisch, dat het zo kan. Hij kent de weg in de winkel natuurlijk heel goed en is gewoon een hele goede monteur,” aldus Te Kempel. “Toen ik begon was ik totaal niet technisch, maar ik vond en vind zowel de techniek als de handel in de fietsbranche enorm boeiend.”

“Je kan niet tegen mond-tot-mond reclame op adverteren

Te Kempel heeft altijd op deze locatie de winkel gehad, vlak bij het stadscentrum van Winterswijk. Van daaruit bedient hij vooral de inwoners van Winterswijk, maar deels ook de plaatsen er omheen. Naast Advanced, Cortina, Gazelle en Victoria verkoopt hij ook het snelgroeiende e-bikemerk Vyber. Adverteren doet hij nauwelijks, de mond-tot-mond reclame in de regio doet vanzelf z’n werk. “Met de service, die we bieden, en de tijd die we voor onze klanten nemen, denk ik wel dat wij het verschil maken. ‘Ik hoor van klanten dat ze het enorm waarderen dat wij veel geduld hebben en het fijn vinden dat wij de tijd nemen om de juiste fiets te adviseren,” laat Te Kempel weten.

Vyber E-bikes in samenwerking met Leon te Kempel


“Soms komen klanten wel 3 of 4 keer voor info en/of testritten voordat ze een keuze maken, misschien komt dat ook wel omdat wij totaal niet opdringerig zijn, omdat ik dit zelf ook erg vervelend vind als ik ergens iets ga aanschaffen. Dit kost allemaal best veel tijd, maar van de andere kant merk je dat klanten er positief over praten. Een extra stap zetten voor de klant, dat begint al bij de verkoop, maar ook in de periode na de aankoop is het belangrijk om voor die klant klaar te staan. Soms kun je beter een goede klant helpen door in bepaalde gevallen het toch op te lossen terwijl het eigenlijk geen garantie meer is, ook al kost dit je een onderdeel, accu, motor en tijd. Aan de andere kant verdien je het weer terug door de tevredenheid van de klant en de mond-tot-mond reclame die wordt gemaakt.

We hebben een aantal jaren terug veel problemen met een aandrijfsysteem gehad, dat heeft ons meer geld gekost dan dat het opleverde. Maar door de oplossing die wij vele klanten hebben geboden hebben we, doordat ze toch erg tevreden waren, er wel weer heel wat nieuwe klanten bij gekregen via mond-tot mondreclame. In zo’n dorp kan je niet tegen dit soort mond-tot-mond reclame op adverteren.”

Wat volgens Te Kempel ook helpt is dat ze geen megastore zijn. Uiteraard helpt hij de klanten in de winkel, maar de ondernemer staat ook in de werkplaats. “Ik zie ook wat er terugkomt met storingen. Dat heeft ook wel bepaald wat we wel en niet willen verkopen. We hebben een paar jaar geleden vier weken in de werkplaats bijgehouden welke storing, welk systeem en de hoeveelheid tijd die we ervoor nodig hadden dit op te lossen. Storinkje hier, sensortje daar, vier nieuwe accu’s in een half jaar, ga zo maar door. 60% van de tijd ging daarin zitten. Toen hebben we een aantal merken eruit gedaan en zijn we helemaal voor Bosch gegaan. Onze vanaf-prijs ging van € 1300 naar € 2100. Daarmee mis ik misschien wel een deel van mijn doelgroep, maar het geeft zoveel meer rust in de werkplaats. Dan kan je je uren veel meer inzetten voor normale reparaties.”

Prijsklasse van € 2500 tot begin € 3000 nu heel populair

Hoewel de start van seizoen 2023, met een te nat en koud voorjaar, langer op zich heeft laten wachten dan normaal, zul je bij Te Kempel geen onvertogen woord horen over de business en is ook over dit jaar tevreden. “Ik denk al zes, zeven jaar lang dat het niet gekker kan, maar ieder jaar is weer beter dan het vorige, ook na corona. Ik denk dat het ook komt, omdat we een redelijke goede voorraad hebben gehad. Dat eerste weekend van corona hadden we helemaal niemand in de winkel. Waar gaat dit naartoe, dacht ik toen. Maar even later was het op zaterdag zó enorm druk, niet normaal. Toen heb ik leveranciers gebeld en gezegd dat ik wilde bestellen en plannen,” laat Te Kempel weten. “Ik zie wel een verandering in prijzen opkomen. De fietsen van € 4000 plus, nemen wel iets af en de prijsklasse van € 2500 tot begin € 3000 is nu heel populair bij ons. Daar spelen we dan een beetje op in.”

Vyber E-bikes in samenwerking met Leon te Kempel


Volgens Te Kempel heeft hij nog steeds een hele fijne voorraad. Wel iets meer dan normaal, maar niet ‘stampesvol’, zoals hij dat omschrijft. “Ik heb daar continu bovenop gezeten. Toen er weer meer fietsen leverbaar werden, heb ik mij gelijk gemeld voor mijn backorders. Daar ben ik wekelijks mee bezig geweest. Voorraadbeheer is hét spel in de fietsenbranche. De hardlopers laten we gewoon doorlopen, de modellen daar omheen, die je voorheen bestelde om maar iets te hebben, die laten we uitlopen. Ik vind ook dat als je een merk verkoopt, dat je dan ook wel iets moet laten zien in de winkel. Als je van een merk drie fietsen hebt staan, dan werkt dat niet.”

“Ik was wel verrast dat Vyber zó soepel fietste

Het design van een fiets is volgens de Winterswijkse retailer enorm belangrijk voor het verkoopsucces. “Sinds we met Vyber bezig zijn, zien we dat mensen het een mooie fiets vinden. Eenvoudig, niet te veel toeters en bellen, gewoon strak,” aldus Te Kempel.

Vyber E-bikes in samenwerking met Leon te Kempel


Ruud van den Broeke, medeoprichter van Vyber, kent hij al veel langer. Die kwam jaren geleden toen als eens langs met de allereerste e-bikes. “Hij snapte toen al wel hoe een fiets eruit moest komen te zien. Eigenlijk wilde ik het niet. Niet omdat ik geloofde dat het niet goed zou zijn, maar meer omdat het ik niet kende. We hadden hier zes Vyber nog in de doos staan, toen heb ik Vyber gebeld. Kom maar weer halen, dit gaat ‘m niet worden. Ik geloof best dat ze goed zijn maar ik ben er nu niet aan toe om een nieuw merk op te nemen in mijn assortiment. Ik had ook net die ellende achter de rug van dat werkplaatsgezeur met allerlei storingen van andere merken. Ik wilde liever een paar jaar afwachten,” erkent Te Kempel. Ondanks dat de e-bikes weer opgehaald waren bleef hij het merk op afstand wel volgen. “Ze werden wel steeds mooier en toen ben ik eind 2021 bij Vyber toch weer een keer langs gegaan. Toen ik erop ging fietsen, was ik wel verrast dat die zó soepel fietste. Ik heb toen ook een andere dealer naar zijn mening gevraagd en die had er weinig tramalant mee.”

Ruud liet een model van Vyber afleveren bij Te Kempel en spoorde hem aan die in de winkel te zetten, te verhuren of er zelf op te gaan fietsen voor eigen gebruik. “We hebben ‘m toen ingezet als leenfiets. Daar reageerden klanten heel goed op, omdat ze het zo’n fijne fiets vonden. Toen heb ik besloten het merk toch te gaan verkopen. Alles op Bosch is uiteindelijk ook lastig, dat zag je bijvoorbeeld ook toen er accu-tekorten waren,” laat Te Kempel weten. “We verkopen nu echt wel veel Vyber en we hebben, ik moet het afkloppen (wat hij vervolgens daadwerkelijk op hout doet), nul problemen gehad. De fietsen zijn mooi, de prijsklasse is goed en het frame comfortabel en stabiel, dat vind ik heel belangrijk. Dan word je daar zelf enthousiast van en dan verkoop je het ook makkelijker.”

Vyber E-bikes in samenwerking met Leon te Kempel


“Nu kunnen we het redelijk persoonlijk houden met de klanten

Op de vraag waar Leon te Kempel Tweewielers over vijf jaar staat, antwoordt de jonge eigenaar, dat alles wel ongeveer hetzelfde mag blijven. “Ik werk nu met twee fulltimers en drie parttimers. Dat vind ik wel genoeg. Ik zeg altijd dat we zo groot mogelijk moeten proberen te worden in dezelfde winkel. Ik wil niet uitbreiden of verhuizen naar een andere locatie. Het hoeft van mij niet groter te worden, die ambitie heb ik niet. Zo kan ik het allemaal goed overzien. Als ik zie waar ik ben begonnen en wat we omzet-technisch nu draaien, maar ook in aantallen fietsen, dat had ik nooit verwacht. Nu kunnen we het redelijk persoonlijk houden met de klanten. Ik vind het knap hoor, wat die grote zakendoen, maar ik zoek dat niet.” https://leontekempel.nl/